SHORTTRACK

​Shorttrack is rond 1890 ontstaan in Engeland, waar rolschaatsen populair was. Shorttrack vindt plaats op een ijshockeybaan, daarop wordt een ronde van 111,11 meter uitgezet. De schaatsers staan hoger op hun schoenen dan de rijders bij het langebaanschaatsen om zo beter door de bochten te kunnen. De ijzers zijn bovendien mee gebogen met de bocht voor meer grip en betere sturing. In ritten met vier tot acht schaatsers komt het vooral aan op tactiek, behendigheid en acceleratievermogen. De sterkste of snelste rijder wint niet altijd.

De afstanden die verreden worden bij de senioren zijn de 500 (4½ ronde), 1000 (9 ronden) en 1500 meter (13½ ronde). Bij de junioren en pupillen worden ook de 222 ( 2 ronden), 333 (3 ronden) en 777 (7 ronden) verreden tijdens wedstrijden.

Als team wordt er een aflossingswedstrijd gereden, de relay. Deze wedstrijd wordt gereden met teams van 4 schaatsers. Klassiek met heren of dames teams in de baan. Er wordt nu ook relay gereden op internationale toernooien als experiment met gemengde teams die zijn samengesteld door 2 dames en 2 heren.

In tegenstelling tot het langebaanschaatsen is de eindtijd niet altijd van belang maar eerder de finish volgorde.

Shorttrack is een spektakelsport. Snelheid, durf, uithoudingsvermogen en tactiek, het komt allemaal samen. En inhalen gebeurt door de kleinste gaatjes. Het is dringen geblazen, niemand wil toegeven. Nog sneller gaan ze door de krappe bochten, de hand aan het ijs. Tot op de finish blijft het spannend, wie drukt als eerste zijn schaats over de streep?

TRAINGEN

Wil je een keer ervaren hoe het is om mee te doen aan een shorttracktraining, vraag dan bij een van onderstaande verenigingen een proefles aan. Voor zowel beginners als de meer gevorderde schaatsers hebben de verenigingen aparte trainingsuren. In de meeste gevallen betaal je alleen voor de baantoegang. De proeflessen zelf zijn gratis. De meeste shorttrackers schaatsen op speciale shorttrackschaatsen om lekker hard door de bocht te kunnen knallen. Bij een proefles zijn alle type schaatsen toegestaan. Het dragen van een helm is verplicht. Het is ook mogelijk om op de ijsbaan schaatsen te huren. Omdat de schaatsverhuur niet altijd open is, is het verstandig om tijdig contact op te nemen met de vereniging. Ga voor meer informatie naar de website van een van onderstaande verenigingen.

WEDSTRIJDEN

Shorttrack Brabant / STB is een vereniging die volledig richt op shorttrack. STB biedt naast Breda ook shorttracktrainingen aan op andere ijsbanen in de regio. Wil je als schaatsers regelmatig meedoen aan shorttrackwedstrijden in binnen- en buitenland, dan kan dat bij STB. Shorttrackers die mee willen blijven doen aan langebaan en marathonwedstrijden doen dat via hun langebaanvereniging.

KNSB shorttrackverenigingen ijsbaan Breda
• Breda: Ballangrud — www.ballangrudbreda.nl
• Breda: De Striene West-Brabant — www.striene.nl
• Den Bosch: Shorttrack Brabant / STB – www.shorttrackbrabant.nl
• Wijk en Aalburg: De IJsvrienden — www.deijsvrienden.nl